Poirot lakása – art deco enteriőrök

Egyik legutóbbi munkám során jutottam el Budapest egyik legszebb és legkorhűbb Bauhaus épületébe. A megrendelő arra kért, hogy egy klasszikus, elegáns, visszafogott enteriőrt tervezzek. Ez a feladat különösen kedves számomra, mert a megrendelő igénye és az én Bauhaus és art deco iránti lelkesedésem találkozhatott, és ez indok arra, hogy a Poirot történetek iránti, hosszú évek óta tartó mély rajongásomat a munkámba is átvigyem. Újra és újra csodálattal nézem a David Suchet nevével összeforrt belga nyomozó zseniális történeteit, és mindig lenyűgöz, hogy minden ízében tökéletes. A hangulat, a jelmez, a betűtípus, és persze az enteriőrök.

 Anélkül, hogy stílustörténeti fejtegetésekbe kezdenék, csak pár szóban a Bauhausról és az art deco-ról. A Bauhausnak hívott mozgalmat Walter Gropius alapította Weimarban, 1919-ben. Alapgondolata a „teljes művészi munka”, ami annyit tesz, hogy mindenféle ismeretre szüksége van egy művésznek ahhoz, hogy helye legyen az ipari társadalomban. A Bauhaus az ipar és a művészet, és a technika és a művészet és közötti szakadékot kívánta áthidalni. Visszautasítja a díszítést, a funkcionalitást helyezi előtérbe. Új anyagokat használ az építészetben: ez az acél és a beton.

 Az art deco az 1920-as években indult útjára, és az 1925-ös párizsi világkiállításon érte el csúcspontját. Habár nem volt hosszú korszak, mégis nagyon gyorsan elterjedt, és a mai napig is előszeretettel elevenítik fel. Eredetét tekintve az art nouveau-hoz, a francia szecesszióhoz köthető, de egyéb irányzat stíluselemeit is magába olvasztotta: a konstruktivizmusból merítette a geometriai stilizációt, a futurizmusból a modern kor éltetését, a kubizmusból pedig a festészeti alapokat. Jelentős hatása volt rá az egyiptomi művészetnek is. Stílusát merész, egyszerű, geometrikus vonalvezetés jellemzi erős, tiszta színvilág mellett.Anyaghasználata pazar: zománc, elefántcsont, bronz, csiszolt kő, de a tömegtermeléssel készült anyagokat, mint a krómot és a bakelitet is előszeretettel használja. A stílus a luxus és az elegancia egyik kifejezője lett, a Hollywoodi stílus is az art deco-ra épült.

A rövid ismeretterjesztés után pedig pár kép erejéig a megunhatatlan, egyedülálló Monsieur Poirot lakása következik.

A híres Whitehaven Mansions. Valójában Florin Court.

Ha már kutakodtam a témában, Poirot lakásának alaprajzát  is megtaláltam.

Az előtér. Finom mogyorószínnel, feketével, krómmal és bronzzal.

A nappali. Meleg tónusok, gyönyörű tölgyparketta, és persze szimmetria. A hű barát Hastings kapitány pedig vélhetően sporthíreket olvas.

A nappali az étkezővel és Poirot íróasztalával. Csillogó fekete lakk felületek, króm, csővázas szék. Poirot követi a trendeket.

A nappali, az utolérhetetlen Miss Lemonnal. Art deco tetőtől talpig.

A nappali a későbbi időkből. Melegebb tónusok, puhább fények. A szőnyeg is megjelent. De a szimmetriából nem engedünk!

Ugyanez a nappali, háttérben az étkezővel.

Japp főfelügyelő találkozása a bidével Poirot fürdőszobájában. :)

A kiegészítők is decensek. Poirot asztali lámpája.

Gyönyörű szobrocska.